Iklan

Tuesday, 27 March 2018

Tips Kumpulkan Modal Untuk Mula Melabur

Ramai yang mula menunjukkan minat untuk menceburi dunia pelaburan untuk berusaha mencapai apa sahaja impian kewangan mereka. Antara soalan yang sering ditanya adalah berapa jumlah modal minimum untuk mula melabur dalam saham. Kalau ikutkan boss iSaham, RM3k, kalau tanya saya pula, nak try-try test tengok ok ke tidak, RM1k pun boleh juga.

Ok macam mana pula dengan kawan-kawan yang bukan kata RM3k, nak mula melabur RM1k pun tak ada. Jom kita tengok beberapa tips yang boleh dicadangkan untuk kawan-kawan kita ni cukupkan modal untuk mula melabur dalam saham.

Aliran Tunai Selesaikan Dulu

Kejap. Kalau RM1k pun tiada untuk mulakan pelaburan, kemungkinan besar pengurusan kewangan kawan-kawan kita ni pun mungkin sedang koyak. Jadi perkara ini perlu diselesaikan dahulu. Aliran tunai boleh dikatakan sihat jika

1. Pendapatan setiap bulan lebih daripada perbelanjaan (gaji lebih dari belanja)
2. Maksimum 60% daripada pendapatan tu digunakan untuk komitmen bulanan
3. 30% daripada pendapatan tersebut disimpan atau dilaburkan
4. Maksimum 10% ni kita jadikan sebagai buffer.

Tips Kumpulkan Modal = Tips Betulkan Aliran Tunai



Secara asasnya nak kumpulkan modal ataupun nak betulkan aliran tunai memang mudah. Hanya ada 2 cara utama

1. Tambahkan Pendapatan

Untuk tambah pendapatan ni rasanya di Malaysia ni memang banyak pilihan. Kalau ada peluang di tempat kerja, boleh buat overtime. Boleh juga berniaga kecil-kecilan. Kalau modal agak tipis, jadi agent takaful pun boleh juga. Kalau modal langsung tiada pun boleh. Boleh sertai dropship ataupun affiliate

2. Kurangkan Perbelanjaan

Saya faham, bukan semua yang sanggup nak usaha lebih untuk lakukan perkara-perkara yang dicadangkan untuk tambahkan pendapatan tadi. Kalau tak sanggup, ini bermakna pilihan kedua ini lebih sesuai untuk anda.

Antara contoh perbelanjaan yang boleh dikurangkan adalah

a. Pindah ke tempat tinggal yang lebih murah
b. Tukar kenderaan yang bayaran bulanan lebih murah
c. Kurangkan perbelanjaan social seperti shopping, menonton wayang dan sebagainya
d. Pada yang merokok, boleh kurangkan atau tinggalkan tabiat merokok tersebut. (boleh cuba Nomosmo jika serius nak tinggalkan rokok)

Jika anda kurangkan RM15 sehari, sebulan dah RM450 berjaya dikurangkan. Tiga bulan dah RM1,350. Boleh dah tu nak mula melabur kan. Sementara menunggu cukup tiga bulan tu, boleh gunakan masa sebaiknya untuk mendalami ilmu saham. Boleh juga lakukan paper trade untuk menguji skil pemilihan saham anda.

Lebih baik jika anda sanggup lakukan kedua-dua perkara ni. Tambahkan pendapatan dan kurangkan perbelanjaan dalam masa yang sama. Saya pasti lebih cepat modal tersebut dapat dikumpulkan.

Pandangan anda macam mana? Tambahkan Pendapatan atau Kurangkan Perbelanjaan yang lebih mudah?

No comments:

Post a Comment